Назад до новин
Події
03.02.2022
~ 2 хв.

27-28 січня відбулася перша подія-знайомство у рамках навчальної програми «Компетенції.ПРО» проєкту «Підвищення якості післядипломної освіти керівників ЗЗСО».

50 учасників з Обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти та Житомирського державного університету разом з ГО «Про.Світ» розпочали роботу над курсами для керівників ЗЗСО із впровадження шкільної автономії. Ця подія була присвячена актуалізації питання шкільної автономії в цілому.

Першого дня учасники разом з проректоркою Київського університету ім. Бориса Грінченка, міністеркою освіти і науки 2016−2019 рр., кандидаткою педагогічних наук, доценткою, Лілією Михайлівною Гриневич, визначили у чому полягає роль керівника закладу освіти у впровадженні реформи «Нової української школи». Також ця зустріч була присвячена укріпленню міжрегіональних зв’язків, що стало першим кроком до створення спільноти викладачів, які працюють з освітніми менеджерами. Формування спільноти і є однією із ключових цілей проєкту «Підвищення якості післядипломної освіти керівників ЗЗСО», адже саме спільноти проактивних освітян надалі є гарантією довгострокових та стійких змін.

Другий день ми присвятили змінам в освіті, які відбулися, викликам, які ми вже успішно подолали та тим, які ще чекають наших спільних рішень. Для того, аби пригадати ключові засади ЗУ «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту» ми використали інструмент Kahoot. Спільно створили та детально розглянули мапу освітніх змін, включаючи супутні зміни, які тим чи іншим чином вплинули на освітню екосистему, зокрема реформа децентралізації. Ми спробували разом розібратися у якому світі ми живемо зараз та які освітні зміни допоможуть нам справлятися із викликами VUCA світу.

І на завершення зіграли з учасниками в авторську симуляційну гру «Територія освіти». Учасники об’єдналися в мінігрупи та отримали певну роль, й мали побудувати свою частину школи. У результаті гри усі учасники, відповідно до ролей, повинні були з’єднати свої частини у спільний заклад освіти — школу майбутнього. Рефлексія годинної симуляції та взаємодії у визначених ролях підкреслила важливість зміни підходів до курсів підвищення кваліфікації керівників та освітян в цілому. А також важливість ІППО у процесі впровадження інновацій, підтримки освітян та реагування на потреби користувачів їх освітніх курсів. І, звісно, ж нагадала нам про учнів, як кінцевих бенефіціарів освіти.

Тож наступний наш крок — розпочати роботу над створенням авторських курсів із впровадження шкільної автономії на базі інститутів, де працюють учасники, внесення курсів до роботи ІППО у 2023 році, та річна робота над їх наповненням.

Надалі учасники працюватимуть у двох групах, аби кожна зустріч під час навчальних модулів чи робота онлайн проходила максимально практично і відповідала принципам компетентнісного підходу в освіті дорослих. Тож, далі – більше.

Проєкт «Підвищення якості післядипломної освіти керівників ЗЗСО» реалізує Центр Інноваційної Освіти «Про.Світ» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.