Назад до новин
Події
21.10.2022
~ 3 хв.

Права освітян на ТОТ: тези виступу Сергія Горбачова

Тема прав освітян на ТОТ — дуже широка й складна. Однак, ми маємо її розуміти й поширювати свої знання серед вчителів, які зіштовхуються з небезпекою життя в окупації, а також серед представників влади та ширших кіл громадськості, які не розуміють, як це — бути вчителем на окупованій території.

На Освітньому Форумі «Сьогодні заради майбутнього. Школа у воєнний час» освітній омбудсмен Сергій Горбачов поділився з нами проблемами, з якими освітяни звертаються до його Служби, а також розповів про необхідність підтримки та захисту вчителів на ТОТ.

Станом на кінець вересня, ключовими темами звернень від вчителів, які перебувають в умовах окупації, були:

  • трудові відносини на ТОТ;
  • невиплати заробітної плати та маніпуляції з коштами субвенції;
  • примус до роботи за освітніми програмами окупантів;
  • викрадення, обшуки допити та тортури.

Ці проблеми часто тягнуть за собою те, що освітяни змушені співпрацювати з окупантами. Тобто, грубо кажучи, займатися освітнім колабораціонізмом — поширювати російську пропаганду та викладати у закладах освіти за освітніми стандартами окупантів.

За колабораційну діяльність в Україні передбачена кримінальна відповідальність: виправні роботи до двох років, арешт до шести місяців або позбавлення волі на строк до трьох років без права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.

Серед багатьох українських представників влади спостерігається такий собі радянський рецидив — вважати зрадниками усіх, хто знаходиться на окупованій території. Про це часто не говорять прямо, але це чітко демонструється діями або бездіяльністю чиновників щодо вдосконалення законодавства, яке належним чином не захищає українських освітян, змушених співпрацювати з окупантами.

Багато хто з нас знаходиться у більш безпечних умовах. На щастя, ми не знаємо, як це — прокидатись від того, що озброєні окупанти разом з місцевими колаборантами тарабанять тобі у двері посеред ночі, щоб залякати, схилити на свій бік чи викрасти. Тому ми не маємо права вимагати героїзму від беззбройних людей, які стоять перед обличчям небезпеки окупації.

Реалії життя наших колег на ТОТ — це не мати змоги знищити документацію та піддавати ризику учнів та їх батьків. Це під примусом відправлятись на курси перепідготовки в росію та вчити дітей тому, чому б ніколи в житті не вчив. Це бути звільненим або не мати змоги отримувати кошти навіть під час простою та ще багато інших жахливих речей.

Українці, які перебувають на ТОТ — знаходяться там не зі своєї волі. Наше головне завдання — зберегти життя вчителів, які залишились там і є вірними Україні, навіть якщо їх примусили працювати з росіянами. Наразі ми не можемо повністю захистити освітян до повного звільнення українських територій. Однак, ми маємо максимально їх підтримувати, шукати шляхи допомоги, покращувати законодавство та не звинувачувати у колабораціонізмі, поки це не доведено у судовому порядку.

Переглянути запис виступу Сергія Горбачова можна за посиланням.

Більше корисної інформації про роботу закладів освіти під час війни ви можете знайти у посібнику «Сьогодні для майбутнього. Школа у воєнний час», а поради освітянам на ТОТ — у буклеті з нашого етеру на цю тему з експерткою Наталею Каташинською в рамках проєкту «Спільно для вчителів».

Освітній форум «Сьогодні для майбутнього. Школа у воєнний час» організовано ГО «Центр Інноваційної Освіти «Про.Світ» у рамках проєкту «Компетенції.ПРО» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Матеріал упорядкувала Олена Сітченко.