Назад до новин
Блоги
27.05.2024
~ 4 хв.

Топ 5 порад на літо

авторка
Ірина Личак

Позбавтеся від усього непотрібного

До початку літа виділіть час на генеральне прибирання в шафах, тумбах, шухлядах, щоб зустріти сезон повністю оновленими. Переберіть свій гардероб – відправте старий одяг, наприклад, на дачу. Але приготуйте свій літній гардероб на всі випадки життя, адже погода сьогодні примхлива як ніколи.

Подумайте й про те, що непотрібні для вас речі можуть стати вдалим придбанням для іншого. Так, кришталева ваза, яка вас «дістала», може стати поповненням чиєїсь колекції, а дірява каструля стане елементом альпійської гірки на подвір’ї креативної господині-дизайнерки.

Взагалі позбавтеся не лише непотрібних речей. Позбавтеся, або хоча б уникайте ситуацій і людей, які змушують вас відчувати себе засмученими, винними чи спустошеними. Натомість шукайте ситуації, що вас підбадьорюють, та компанії людей, які духовно збагачують, розуміють і цінують вас такими, якими ви є насправді. «Заряджайтеся» від них добром, позитивом, надіями та світлими думками.

Зустріньте світанок

Дні влітку довгі, а ранки – неймовірні. Спробуйте прокидатись швидше, щоб «підзарядитись» хвилею неймовірних ароматів, свіжого повітря та співу птахів.

Все має свій захід, лише ніч закінчується світанком. Це напевно найпрекрасніша мить у добі. Зустріньте ВАШ світанок! Споглядайте його в тиші. Нехай у повітрі буде чути лише ваше дихання. Заплющіть очі, проникніться теплом та вдячністю.

Не завжди це вдається, але дуже класно, коли виходить зустріти світанок на природі. В цю мить прокидається весь світ, все навколо оживає й наповнюється життям. Спочатку – тихо, а потім все голосніше. А світанок у горах? Це найкраще, що може статися з людиною.

Проведіть захід сонця

Захід сонця є доказом того, що кожен день, незважаючи ні на що, може закінчитися красиво. Споглядання ніжно-рожевого проміння сонця, яке сідає за червоно-помаранчевий чи синьо-бузковий (або і те й інше) обрій, особливо надихає. Це час, коли можна забути про всі турботи і просто насолоджуватися тим, що ми є, ми можемо дихати й відчувати. А ще спостерігати за цією красою.

Заходів сонця у вашому житті було вже сотні, а то й тисячі і нічого дивного в них немає. Але найчастіше ми робимо це дорогою з роботи або з вікна свого будинку чи автомобіля.  Цього року сплануйте окремий захід – зустріч з друзями. Поїдьте далі, за місто. Там вам не заважатиме штучне освітлення. Тут треба бути уважним, адже споглядання заходу сонця може перейти у споглядання зоряного неба. Та то нічого. Постеліть ковдру, вляжтеся і шукайте знайомі сузір’я. Не розрізняєте – нічого страшного. Вигадуйте назви самі.

Візьміть фотоапарат. Фотографуйте багато. Ще більше фотографуйте, якщо ви не фотограф-майстер (більше шансів отримати якісне фото). Пам’ятайте: ви зможете сфотографувати захід безліч разів та зображення ніколи не буде однаковим. Але воно завжди буде чарівним, прекрасним, захопливим, розкішним, неперевершеним… Та жодного разу не передасть те, що ви насправді побачили.

Спробуйте щось нове для себе

Спробуйте цього літа щось нове для себе. Вже 10 років мріяли стрибнути з парашутом, зануритися на глибину, сплавитись річкою, освоїти серфінг чи йогу?  Не вагайтеся. А ще це може бути малювання, танці, походи по музеях або на лекції, нова книжка чи нова іноземна мова. Започаткуйте нову традицію, наприклад, готувати. Коли як не влітку можна їсти у великій кількості корисні вітамінні продукти чи зварити вареннячко на зиму.

Не стримуйте себе. Енергія і сили влітку зазвичай на підйомі й варто використовувати цей час для свого власного розвитку. Здійсніть подорож, про яку давно мріяли. Це важливо – не відкладати давно омріяної зустрічі, особливо з важливими для вас людьми.

Проводьте дні серед природи

Бувайте на природі частіше. Коли як не влітку робити найрізноманітніші вилазки. В гори, до лісу, річки, озера, моря, на поле. Адже природа діє на нас заспокійливо. Можете йти туди, де вам подобається, де відчуваєте себе у безпеці. Можете йти за новими враженнями у нове місце. Ризикнути й – виграти. Зламайте систему і поїдьте влітку на північ, не до моря, а на сніг. Цінуйте ті моменти життя, які наповнюють вас і дарують вам радість.

Плануйте спільні походи з друзями й обов’язково з ночівлею (згадайте про світанок і захід сонця, зоряне небо). Чому б не розпалити вогнище і не поспівати пісень із тими, хто вам дорогі, з ким вам комфортно. Спілкуйтеся більше. Суспільні відносини важливі не лише для нашого психічного благополуччя, але й фізичного здоров’я.На природі гарно мріється. Лежачи на травичці, уявляйте, яким має і може бути ваше життя. Зберіться і не здавайтеся.  Зробіть все можливе, аби втілити вашу мрію в життя.


Не маєте відпустки влітку? Не ставте на своїх планах крапку. Насправді часу завжди вистачить для того, щоб наповнити його чимось змістовним. Плануйте заздалегідь усі вихідні, літні вечори та ранки. І здивуєтесь, що встигнете назбирати так багато емоцій. І будьте вдячні, бо надворі літо. Знаходьте час для того, щоб побути й наодинці, і у вузькому колі з рідними, і у великому з друзями. Не забувайте дякувати за те, що все це є у вашому житті.