Назад до новин
Новини
02.11.2022
~ 2 хв.

Відбувся модуль №1 програми «Школа — простір безпеки» проєкту «Спільно для вчителів»

У «Про.Світ» стартувала нова навчальна програма «Школа – простір безпеки», яка реалізується у партнерстві з освітньою організацією «Навчай для України» у рамках проєкту «Спільно для вчителів».

Мета цієї навчальної програми — посилити спроможність ЗЗСО забезпечувати безпечне і підтримуюче середовище для навчання і розвитку учнів через підвищення кваліфікації шкільних команд. Її учасниками стало близько 50-ти викладачів ІППО з 23 областей України та міста Києва. 

Минулого тижня відбувся перший навчальний модуль «Управління школою у воєнний час»

Окрім команди «Про.Світ», з учасниками працювали запрошені експерти:

  • Сергій Запісов – директор Стрийської початкової школи №11, координатор EdCamp Ukraine, супервізор НУШ, сертифікований експерт ДСЯО;
  • Оксана Клепуц – директорка Козівського опорного закладу загальної середньої освіти-ліцею імені Михайла Гаврилка при Львівському національному університеті імені Івана Франка Козівської сільської ради Стрийського району Львівської області, викладачка кафедри освітньої політики ЛОІППО;
  • Лариса Пєтушкова – психологиня, старший спеціаліст з навчально-методичної роботи МБО «Партнерство «Кожній дитині», докторка філософії.

У перший навчальний день разом із Сергієм Запісовим ми поговорили по управління школою на випередження, місію закладу освіти та її місце у стратегії школи, важливість командної роботи для управління, переваги шкільної автономії тощо. 

Ми вкотре згадали про ознаки безпечного освітнього середовища та його важливість для злагодженого навчального процесу:

  • наявність безпечних умов навчання та праці;
  • комфортна міжособистісна взаємодія;
  • сприяння емоційному благополуччю учнів, педагогів та батьків;
  • відсутність будь-яких проявів насильства та наявність достатніх ресурсів для їх  запобігання;
  • дотримання прав і норм фізичної, психологічної, інформаційної та соціальної безпеки кожного учасника освітнього процесу.

У другий день програми разом з Оксаною Клепуц ми з’ясували, на що слід зважати при інтеграції дитини в нове освітнє середовище, що таке учнівські команди та як їх розвивати.

Окрім теоретичних матеріалів, другий навчальний день був насичений практичними вправами та роботою в групах. Наприклад, учасники познайомились з такими практиками як «Коло цінностей», «Жива бібліотека», «Форум-театр». Також серед запропонованих ігор була «Емоційна карта учня» — вона спрямована на те, щоб краще зрозуміти дитину й допомогти їй у навчанні чи соціалізації. 

Учасники програми вже працюють над вивченням тем другого модуля навчальної програми, попри постійні відключення світла та проблеми зі з’єднанням. 

Слідкуйте за нами у Facebook, якщо бажаєте долучитись до наступних навчальних програм!