Назад до новин
Новини
08.11.2022
~ 1 хв.

Відбувся модуль №2 програми «Школа — простір безпеки» проєкту «Спільно для вчителів»

Минулого тижня відбувся другий модуль навчальної програми «Школа — простір безпеки», яка реалізується у партнерстві з освітньою організацією «Навчай для України» у рамках проєкту «Спільно для вчителів» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

У перший навчальний день ми розглянули тему вікових особливостей дітей у розрізі освітнього процесу під час війни, а також індикатори та прояви травматизації дітей. Ми обговорили, що таке розвиток у цілому та як відбувається психологічний розвиток дитини. Наші учасники розглянули це питання у групах, а також згодом доповнили своє розуміння цього поняття більш теоретичною інформацією від наших експертів. 

Зокрема, психологиня, старший спеціаліст з навчально-методичної роботи МБО «Партнерство «Кожній дитині», докторка філософії Лариса Пєтушкова розповіла учасникам про етапи психологічного розвитку дітей від 4-5 до 18 років. Зокрема, ми розглянули складні й небезпечні періоди, які переживає дитина та її сім’я до повноліття. 

Також викладачі ІППО дізнались те, що таке травматична ситуація, які емоційні та фізичні симптоми вказують на психологічну травму у дитини та через які етапи проходить дитина на шляху до відновлення. У цьому нам допомагала Анастасія Аносова, психологиня, освітня експертка «Про.Світ» та доцентка кафедри педагогіки, психології та менеджменту навчального закладу «Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів».

Другий день програми був присвячений темі надання підтримки учнів. Учасники дізналися про чинники, які впливають на здатність переживати втрати, та отримали рекомендації щодо надання допомоги дітям. Також ми приділили увагу факторам, які показують, що дитині слід звернутися за професійною допомогою.

Окрім цього, ми обговорили тему адаптації учнів. Учасники розглянули поради американського психолога Р. Марзано, види дезадаптації, різні прийоми для покращення самопочуття школярів, а також попрацювали з кейсами командотворення.
Команда «Про.Світ» вже готується до третього модуля, а учасники навчальної програми — виконують свої домашні завдання!

Слідкуйте за нами у Facebook, якщо бажаєте долучитись до наступних навчальних програм!