Назад до новин
Новини
14.11.2022
~ 1 хв.

Відбувся модуль №3 програми «Школа — простір безпеки» проєкту «Спільно для вчителів»

Минулого тижня відбувся третій і завершальний модуль навчальної програми «Школа — простір безпеки», яка реалізується у партнерстві з освітньою організацією «Навчай для України» у рамках проєкту «Спільно для вчителів» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Мета цієї навчальної програми — посилити спроможність ЗЗСО
забезпечувати безпечне і підтримуюче середовище для навчання і розвитку
учнів через підвищення кваліфікації шкільних команд. Її учасниками стало близько 50-ти викладачів ІППО з 23 областей України та міста Києва. 

Темою третього модуля стало «Посилення резильєнтності педагогічних працівників», і з нею нас знайомила психологиня, старший спеціаліст з навчально-методичної роботи МБО «Партнерство «Кожній дитині», докторка філософії Лариса Пєтушкова. Також над тренінгом працювала Анастасія Аносова, психологиня, освітня експертка «Про.Світ» та доцентка кафедри педагогіки, психології та менеджменту навчального закладу «Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів».

У перший навчальний день програми ми занурились у те, що таке резильєнтність, а також познайомились з техніками її розвитку. Щоб вміти застосовувати матеріал, потрібно розуміти його роботу зсередини. Саме тому учасники розглянули складові резильєнтності — травматичні події, фактори захисту та вразливості, їх взаємодії та результати цих процесів.

Після розгляду цієї теми ми обговорили ідентифікацію власного стану та освоїли інструменти емоційної саморегуляції. Учасники визначили свої внутрішні (особистісні, поведінкові, фізичні тощо) та зовнішні (соціальна підтримка, матеріальні) ресурси стресостійкості та намалювали своє колесо балансу.

У фокусі наступного навчального дня було емоційне вигорання. Ми обговорили його фази, симптоми та значення для освітян, а згодом — і те, як долати цей синдром. Зокрема, на фізіологічному, емоційно-вольовому та ціннісно-смисловому рівнях. 

Окрім цього, учасники отримали поради для підтримки команди в умовах воєнного стану та розробили план роботи навчального закладу з профілактики синдрому професійного вигорання. 

Ми щиро вдячні тренерам та експертам за їх віддачу, а учасникам — за відкритість та готовність працювати!

Слідкуйте за нами у Facebook, якщо бажаєте долучитись до наступних навчальних програм!