Назад до новин
Події
25.08.2023
~ 1 хв.

Як пройшло навчання регіональних тренерів проєкту «Про.Спільноти»

Як пройшло навчання регіональних тренерів проєкту «Про.Спільноти»
60 тренерів та котренерів, 12 днів практичного тренінгу, більше 50 залучених громад!

У рамках проєкту «Про.Спільноти» регіональні тренери та їхні котренери проводитимуть навчання зі створення безпечного освітнього середовища у своїх громадах. Для того, щоб передати навички тренерської майстерності та вміння працювати в групах з освітянами, команда «Про.Світ» провела два 6-денні тренінги для двох груп учасників.



Для навчання тренери поділились на дві групи: 36 і 24 учасники, однак такий розподіл не завадив отримати максимум навичок та знань від тренінгів. Кожна група працювала по 6 днів. Навчальні сесії були присвячені командотворенню, тренерській майстерності, розробці тренінгових завдань та реалізації програми Safe Community в громадах.

Тренінги проводили члени команди Про.Світ: Оксана Федоренко, Анастасія Аносова, Станіслав Клосовський та Олександра Пєтушкова. Вони окреслювали поняття безпеки та безпечного освітнього середовища у громадах, а також знайомили регіональних тренерів з програмою Safe Community, яку команда Про.Світ розробляє у межах проєкту «Про.Спільноти».
Експерти Про.Світ використовували різні формати та вправи для навчання тренерів. Наприклад, для командотворення тренери використовували вправу «Політ на місяць», де команда з допомогою індивідуальних навичок кожного учасника та учасниці досягає результату. А для того, щоб напрацювати спільні рішення для роботи з такими викликами, як форс-мажорні обставини, взаємодія в громаді чи організаційні труднощі, тренери використовували формат «Світове кафе».

Учасники тренінгу об'єднувалися в команди і разом працювали над створенням тренінгів про трьох напрямках безпеки – інформаційної, психологічної та фізичної. У цих тренінгах вони використали прикладні знання на тему створення безпечного освітнього середовища та практикувалися у використанні тренерських навичок. Команда мала організувати тренінг так, щоб до його проведення була залучена максимальна кількість тренерів Для цього вони могли використовувати різні ігри та презентувати теоретичні компоненти програми Safe Community у форматі мінілекцій.


Спільнота просвітян
Метою навчання тренерів було не лише набуття регіональними тренерами майстерності та знань, а й обʼєднання спільноти тренерів, які будуть працювати у різних громадах над спільною метою 一 створенням безпечного освітнього середовища. За шість днів навчання учасники стали справжніми друзями, і ми впевнені, що підтримка і допомога спільноти тренерів стане однією з рушійних сил для успіху проєкту.
Фотографії 一 Станіслав Клосовський, Євген Бородавко.

Проєкт «Про.Спільноти: безпечне та сприятливе середовище для навчання дітей» реалізується Центром інноваційної освіти «Про.Світ» за підтримки U-LEAD з Європою.