Назад до новин
Інтерв'ю
26.07.2023
~ 1 хв.

Професійні спільноти педагогів в умовах війни

Професійні спільноти педагогів в умовах війни
Україна тільки набуває досвіду подолання травматичних криз і відновлення функціонування після військової окупації. Освіта, як одна з ключових систем держави, є пріоритетною у цьому процесі.

Нещодавно Центр Інноваційної Освіти «Про.Світ» анонсував новий проєкт «Про.Відновлення», метою якого стане сприяння ефективному відновленню і розвитку освітнього процесу на деокупованих територіях України. Для того, щоб провести дослідження потреб закладів загальної середньої освіти на деокупованих територіях України ми зібрали фокус-групу експертів-освітян з деокупованих населених пунктів та місць, які продовжують знаходитись у зоні активних бойових дій.

Про формування професійної спільноти вчителів в умовах повномасштабного вторгнення ми поговорили з Вікторією Гонтаренко, директоркою Комунальної установи "Центр професійного розвитку педагогічних працівників" Костянтинівської міської ради.
Як працює Центр професійного розвитку у зоні активних бойових дій і чому він потрібний громаді
Другий рік ми працюємо в онлайн-форматі, надаємо консультації з різних тем, наприклад, атестація, методи і форми дистанційного навчання, проблемні питання критичного мислення, медіаграмотності, академічної доброчесності тощо. Також за конкретними запитами педагогів ми організовуємо вебінари, майстер-класи з питань сучасних методів навчання, психологічної підтримки учасників освітнього процесу, використання новітніх технологій тощо. Постійно оновлюємо базу даних освітніх послуг із підвищення кваліфікації та інформуємо освітян про пропозиції суб'єктів підвищення кваліфікації. Учителі початкових класів можуть звертатися до нас за супервізією. Нам важливо отримувати зворотний зв'язок від учителів, щоб планувати свою діяльність далі.

У нас дуже довірливі відносини з нашими педагогами. Вони можуть звернутися до працівниць центру в робочий і неробочий час. Для цього в нас є різні зв'язки комунікації: телефон, звернення на сайті, сторінка в соціальній мережі, адресна допомога. Коли ще працювали в офлайні, ми виїжджали з адресною допомогою до школи. Керівникам закладів освіти було зручно провести навчання на базі закладу безпосередньо.

Центр професійного розвитку в громаді – це можливості для міста і громади швидко реагувати на будь-які зміни в освіті, забезпечуючи високу якість послуг професійного розвитку для педагогічних працівників при мінімальних витратах. Центр створює умови та простір, де освітяни можуть зустрітися та обмінятися ідеями, зростати професійно.
Як ЦПР допомагає формувати спільноту вчителів?
Спільнота вчителів може бути цінним ресурсом для вчителів. Вона допомагає вчителям навчатися разом, розвиватися та підвищувати якість освіти.

Ми розглядали два шляхи для створення спільнот вчителів: за предметами та за тематикою. У спільнотах вчителів-предметників більше точок співпраці, наприклад, як заповнювати журнали, які методи та технології краще обрати на уроках та предметна компетентність. З цього року ми спробували переформатувати їх за предметними галузями відповідно до НУШ: мовно-літературна галузь, математична, інформативна, соціально і здоров'язбережувальна тощо.

Наш Центр перший у Донецькій області почав працювати над питанням використання штучного інтелекту в освіті. Ми почали зі знайомства з функціонуванням Chat GPT. Далі говорили про різні нейромережі і як їх використовувати для формування малюнків, зображень на уроки. Ми говоримо не лише про знання, а й про розвиток компетентностей. Ми розуміємо, що вчитель має бути "на одній хвилі з дітьми", має бути гнучким та творчим. Ми намагаємось збирати вчителів і спілкуватися на нові теми, давати як інструментарій, так і аналіз свого досвіду, який ми, як консультанти уже випробували. І вчитель приймає рішення: йому це цікаво чи ні.
Комунікація
Оскільки немає фінансування на сайт, наш на безкоштовній платформі Google. З періодичністю випускаємо та робимо розсилку в школи InfoPost, за 2023 рік пішов десятий випуск. Їхня тематика – це проблемні питання, які педагоги ставлять в анкетах зворотного зв'язку. Активною для комунікацій також є наша фейсбук-сторінка, а для швидкою комунікації ми використовуємо групу у вайбері педагогів Костянтинівської громади.

У нас працює Освітній віртуальний педагогічний портал, де можна познайомитися з матеріалами заходів, проведених центром, педагогічним досвідом освітян громади . Є інформація, яким чином працює Центр під час дистанційної роботи. Також ми вивели своєрідну формулу нашої успішної роботи відповідно до стратегії, яка була розписана на три роки. У цьому році вона якраз закінчується і ми будемо працювати над новою.

Так само є мапа з питаннями, над якими ми працювали протягом цього року. Наприклад, для розділу психологічної підтримки у нас є напрацювання психолога ліцею і психолога Іванопільської школи, інфографіку для яких вони розробили після нашої роботи зі штучним інтелектом. У цьому ж розділі є представлений ізраїльський досвід – Хібукі терапія, адаптований в Україні, а також легкі вправи для відновлення.
Психолог у ЦПР
«У штаті Центру має бути психолог, але його наразі немає і це проблема, наскільки я знаю, досить поширена в інших центрах, — розповідає Вікторія Гонтаренко. — У нас навіть в місті не вистачає шкільних психологів, один психолог працює з трьома-чотирма школами. І ними займається окремий Центр практичної психології. У наших центрах мають допомагати вчителям з професійним вигоранням.

Негативним чинником протягом трьох років залишається наявність вакансій у центрі, оскільки пройти конкурсну процедуру педагоги, які мають високий рівень професійної майстерності, відмовляються через відсутність матеріального стимулу переходу з закладу загальної середньої освіти до центру. Заробітна плата в центрі менша, ніж отримують фахові вчителі з вищою категорією та з педагогічним званням у школі.

Сьогодні колектив центру складається з досвідчених та висококваліфікованих працівниць: тренерок НУШ, експерток сертифікації, супервізора. Це фахівці, які розуміють не лише формальну освіту, а й підходи роботи неформальної освіти. Саме так, як проходила фокус-група проєкту «Про.Відновлення», коли є живе навчальне середовище, обговорення, динаміка групи. Думок може бути багато, але з цих думок, правильних-неправильних, завжди є раціональне зерно, яке потім проростає в те, що потрібно».
Про фокус-групу проєкту «Про.Відновлення»
«Я вже трошки сумувала за зустрічами з людьми, – каже Вікторія Гонтаренко. – Вдячна команді проєкту «Про.Відновлення» за можливість взяти участь у фокус-групі. Вважаю, що ця робота є важливою для майбутнього освіти.У всіх різний досвід, хто з деокупованої території, хто з зони бойових дій, але всі переймаємося, як навчати і навчатися. Я думаю, що напрацьовано було досить багато. Найважливішою потребою для освітнього процесу на деокупованих територіях є безпека. Учні та вчителі повинні відчувати себе в безпеці, щоб вони могли повноцінно навчатися та працювати. І для себе так само я візьму алгоритм, що весь час треба аналізувати, планувати, переробляти. Роботи буде багато, якщо не буде якісної освіти, то буде примарне майбутнє нашої держави, бо "ворог іде туди, де програє вчитель"».
Проєкт «Про.Відновлення: програма повернення ЗЗСО до повноцінного функціонування після деокупації» реалізується Центром інноваційної освіти «Про.Світ» за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства».

Матеріал підготувала Ангеліна Завадецька