Назад до новин
Інтерв'ю
11.09.2023
~ 1 хв.

Страшно, але хто, як не ми

Страшно, але хто, як не ми
Процес деокупації кожної території відбувається по-різному. Для вивчення цього досвіду та осмислення викликів, з якими зіштовхуються освітяни при відновленні освітнього процесу, Про.Світ працює над проєктом «Про.Відновлення 一 програма повернення ЗЗСО до повноцінного функціонування після деокупації».

У рамках виїзної зустрічі експертів проєкту ми познайомились з Надією Діденко, начальницею управління освіти, молоді та спорту Лиманської міської ради, і поговорили про роботу за десять кілометрів від лінії фронту, принципи ефективної взаємодії з громадою та особливості відновлення освітнього процесу.
Робота після деокупації
Коли територія була окупована, освітній процес в закладах освіти не встиг розпочатися. Окупанти намагались це зробити, але в них не вийшло. Після того, як на початку жовтня Лиман був деокупований, Надія Діденко налагоджувала зв'язок з педагогами, дітьми та батьками, які проживали на території громади. Спочатку було складно: майже без мобільного зв'язку, без інтернету.

На території громади знаходились діти початкової, середньої та старшої ланки. Для того, щоб організувати освітній процес з різною категорією учнів, було прийнято рішення про переведення вчителів-предметників на посаду соціального педагога. І вже як соціальні педагоги, вони надавали допомогу як учням перших класів, так і одинадцятикласникам.

«Педагоги шукали зв'язок в Лимані та інших населених пунктах громади, контактували з керівниками закладів освіти, класними керівниками. Від вчителів вони [соціальні педагоги] отримували завдання в телефонному режимі, далі надсилали їх на електронну пошту управлінню. А я особисто розвозила ці завдання по освітньо-консультативним пунктах. Коли учні виконали завдання, вони віддавали їх соціальному педагогу, він 一 мені, а я надсилала вчителям. Майже до Нового року ми вчилися так», — розповідає начальниця управління освіти Надія Діденко.

Було складно з підручниками: десь пошкоджені внаслідок обстрілів, десь згоріли повністю. Соціальні педагоги передавали Надії інформацію про потреби в підручниках, вона шукала, у якому закладі вони вціліли, і перевозила туди, де вони були потрібні.

Так було, аж доки управління освіти не налагодили зв'язок з волонтерами. Спочатку волонтери привезли один старлінк, потім ще два. На сьогодні кожен освітньо-консультативний пункт має старлінк і волонтери оплачують їхнє обслуговування. Уже перед Новим роком діти отримали можливість спілкуватись з учителями-предметниками та виходити на онлайн-уроки.

«Коли вчителі та керівники закладів в інших областях говорили про те, що вони самотужки робили технічне обстеження закладів освіти, ми навпаки, робили все самостійно і не відволікали вчителів від їхньої основної роботи 一 дистанційного освітнього процесу», — каже Надія Діденко.
Принцип ефективної взаємодії управління освіти з громадою
«Коли голова громади разом з керівником органу управлінням освіти рухаються в одному руслі, коли є порозуміння і тебе чують 一 тоді легко і працювати. Потрібно чути проблеми і вирішувати їх. Якщо керівник органу управління освіти говорить про те, що необхідно зробити, а очільник громади каже, що ми цього робити не будемо 一 так нічого і не буде. У нашій громаді є повне розуміння», 一 ділиться начальниця управління освіти Лиманської міської ради Надія Діденко.
Освітній процес в прифронтовій зоні
Влітку була організована робота онлайн-школи, щоб в учнів була змога надолужити освітні втрати.

Освітній процес в 2023 – 2024 навчальному році відповідно до розпорядження начальника міської військової адміністрації буде здійснюватись в дистанційному форматі. У минулому році освітньо-консультативні пункти відвідувало 378 дітей, у цьому році маємо 一 410. Але ця цифра змінюється, адже багато сімей планує виїжджати.«З деяких населених пунктів нашої громади є обов'язкова евакуація дітей. Для тих дітей, які знаходяться в громаді, де територія більш безпечна, ми зможемо надавати освітні послуги шляхом відкриття освітньо-консультативних пунктів. Старлінки маємо, до деяких населених пунктів на більш безпечних території ми навіть намагаємося провести провідний інтернет. Діти на цих територіях зможуть приходити і навчатися там», — каже Надія Діденко.

До повномасштабного вторгнення загалом в закладах освіти громади навчалося понад 4500 дітей, на 2023-2024 навчальний рік 一 2300 учнів. Багато батьків прийняли рішення перевести дитину до закладу освіти, який знаходиться на більш безпечній території й функціонує офлайн — там дитина має можливість спілкуватися з однолітками.На запитання, чи не страшно залишатись працювати Надія Діденко відповідає:

«Страшно, але хто, як не ми. Хотілось виїхати, особливо коли поблизу дуже гучні прильоти. Лінія фронту від нас за 10 кілометрів. Але ми сподіваємося на наші Збройні Сили!».
Проєкт «Про.Відновлення: програма повернення ЗЗСО до повноцінного функціонування після деокупації» реалізується Центром інноваційної освіти «Про.Світ» за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства».

Матеріал підготувала Ангеліна Завадецька.