Назад до новин
19.08.2021
~ 1 хв.

Презентація онлайн-курсу «Автономія школи»

Презентація онлайн-курсу «Автономія школи»
17 серпня 2021 року відбулась презентація онлайн-курсу «Автономія школи» та методичного посібника «Управління школою в час кризи: методичні рекомендації». У цьому матеріалі зібрали найважливіші тези та моменти з події.

Онлайн-курс «Автономія школи» створено в межах програми «Механізми кооперації в школах у кризовий час» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МФ «Відродження». Зміст курсу є виключною відповідальністю ГО «Центр Інноваційної освіти «Про.Світ» і не обов'язково відображає позицію Європейського Союзу та МФ «Відродження»
Впровадження автономії у ЗЗСО: перспективи та ризики для освітніх управлінців
Обговорили питання впровадження автономії шкіл, актуальні на сьогодні виклики і можливості для навчальних закладів.
Учасники дискусії
Олександра Пєтушкова
Модераторка дискусії.
Керівниця Центру інноваційної освіти «Про.Світ»
Вадим Карандій
Директор Українського інституту якості освіти (УІРО)
Оксана Проскура
директорка гімназії східних мов №1, м. Київ та експертка онлайн-курсу
Ілля Філіпов
керівник онлайн-студії EdEra
Автономія є важливою, а роль керівника є вкрай вагомою тут. Тож директорам варто розвивати необхідні компетентності. Наразі Український інститут розвитку освіти долучений до розробки Професійного стандарту керівника закладу освіти, який узагальнює перелік необхідних компетенцій та функцій освітнього управлінця. Фактично, цей документ є профілем сучасного директора школи. За словами Вадима Карандія, очікується, що впродовж наступних кількох місяців документ буде повністю затверджено та опубліковано. Вихід Профстандарту стане точкою, від якої почнеться розвиток освітніх програм для керівників закладів освіти.

У багатьох випадках керівники ЗЗСО тяжіють до типових рішень. Мабуть, найкращий приклад на сьогодні, це розробка освітніх програм під новий стандарт базової середньої освіти. Тому що, закон в цілому визначає, що кожна окрема школа може сформувати власну освітню програму. Але практика показує, що у керівника недостатньо компетенцій, щоб розробити відповідний документ, і для того Міністерство пропонує певне типове рішення за яким і може працювати навчальний заклад. Але навіть, готуючи такі типові документи, розробники закладають певні елементи, які дають можливість керівнику і закладу вибудовувати власні стратегії та приймати свої рішення. Тому ми повинні розвивати цю когорту педагогів, які згодом можуть ставати керівниками і діяти в умовах автономії.

Основні засади автономії, за словами, пана Вадима, мають приймати і знати органи управління та засновники навчальних закладів. Окрім цього має бути сформована ціла культура управління освітніми закладами: починаючи від керівника і завершуючи зовнішніми органами, які беруть участь в управлінні системою освіти в цілому.
Оксана Проскура, яка є експерткою курсу та директоркою школи, каже, що автономія для неї, як для керівника це свобода вибору програм, структури року, діяльності. Але разом з тим це величезна відповідальність.

Досить мало часу пройшло з того моменту, як з`явилась можливість отримати автономію і дійсно ми потребуємо знань і підтримки. Насправді для того, щоб впроваджувати автономію, потрібно мати команду. Один ти в полі не воїн. Автономію мають зрозуміти і адміністрація, і батьки, і колектив, і учні. Якщо говорити про ризики, то сьогодні у нас ще немає автономії у повному обсязі. Тому що, навіть якщо сьогодні ми запровадимо фінансову автономію, то це не означає, що ми можемо бути абсолютно вільними. Бо є залежність від певних структур управління освітою, департаменту освіти, і ми ще нерозривно пов`язані в деяких питаннях. На сьогодні фінансова автономія викликає найбільший страх, і я хочу сказати відверто, що керівник має мати певну сміливість і мотивацію. Маючи автономію, ти маєш шалену відповідальність, маєш чітко дотримуватись вимог законодавства в тому числі. Проте більший розбіг ми вже маємо у питаннях академічної, кадрової та організаційної автономії.

Тому власне із ризиків я б назвала те, що ми сьогодні є залежними від структур управління освітою, деякі колективи ще ментально не готові до впровадження автономії, перепоною може бути відсутність бажання у керівників йти на ризики та робити сміливі кроки.
Завершив пресконференцію Ілля Філіпов, керівник онлайн-студії EdEra, на якій створений курс.

Будь-яка інноваційна реформа впирається в людей, які її реалізовують. Щоб ми не придумали і не прописали, потім комусь потрібно це впроваджувати на місцях. Тому цей курс унікальний, бо автономія шкіл запроваджена не так давно, а теорії майже немає. Нам вдалося охопити всі теми, які необхідні для освітнього управлінця: починаючи від стратегії завершуючи фінансами. Всі модулі, які є на курсі, покривають потреби керівника закладу, я дуже сподіваюсь, що цей курс стане в нагоді освітнім управлінцям. Тут викладають директори практики, які вже впроваджують те про, що йдеться у курсі. Найкращі продукти народжуються в любові до освітніх змін — «Автономія школи» це доводить)