Назад до новин
08.02.2022
~ 1 хв.

Історії успіху HealthyGo!

Історії успіху HealthyGo!
Або як школярам вдалося реалізувати мрії про здорову школу через краудфандинг
У кінці серпня 2021 року, спільно із Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів та за підтримки Mondelez International Foundation, ми оголосили про запуск нового проєкту «Healthy Go!». Мета цієї ініціативи - розвиток здорового способу життя в українських школах за допомогою краудфандингу.


Подання заявок, відбір учасників, навчання та модерація проєктів, запуск проєктів на краудфандинговій платформі GoFunEd, безпосередньо самі кампанії та, нарешті, реалізація проєктів школами - увесь цей шлях ми пройшли пліч-о-пліч, а зараз настав час похизуватися перемогами та розділити радість з кожним причетним.

Шлях не завжди був легким, ще й виклики на кожному кроці, але тим не менш, цифри говорять самі за себе: 30 учасників, 21 проєкт на платформі, з яких 5 профінансовано повністю, 8 - частково, і ще 8 проєктів непрофінансовано; 370 082 грн зібрано по всім проєктам сумарно, залучено 1131 доброчинця.

Ми пишаємося кожним, хто плідно працював, та дякуємо кожному, хто долучився та підтримав школярів у їх мріях про здорову школу.
Далі, традиційно, - історії успіху.

Ірина Півняк
заступниця директора з виховної роботи Новопразького навчально-виховного комплексу, авторка проєкту «Від мрії до дії»
Ми мріємо створити спортивний майданчик із мініскеледромом, де учні матимуть змогу розвивати свої фізичні якості, а вчителі будуть проводити цікаві уроки фізичної культури та організовувати спортивне дозвілля.
Сучасну школу вже неможливо уявити без створення комфортних умов для занять спортом. Облаштування сучасного спортивного майданчика є стимулом для учнів займатися фізкультурою і спортом, а для вчителів проводити цікаві та змістовні уроки фізичної культури.

Так, у нашої команди, учнів 10 класу Новопразького навчально-виховного комплексу, членів громадської організації «Світ – це ми!», виникла ідея проєкту «Від мрії до дії». Адже спортом хочуть займатися і дівчата, і хлопці, але умов немає, окрім спортзалу. А ось на спортивному майданчику будуть створені всі умови, які розв'язують проблему здорового способу життя, як хлопців, так і дівчат однаково.

Краудфандингова платформа – це для нас виклик часу, відкриття неможливого у можливому, міфів у фактах, ідей у діях. Це був наш перший досвід, і ми дуже хвилювались на початку. Проте, заручившись підтримкою шкільного парламенту, педагогічного колективу, батьків, друзів та місцевої влади, змогли успішно реалізувати цю краудфандингову кампанію. Спершу активно комунікували про проєкт у всіх соцмережах: Facebook, Viber, Instagram, You-Tube та Телеграм. Кордони наших знайомств та доброчинців розширились до м.Олександрії, м.Олександрійське, м.Дніпра, Одеси, Києва і Домінікани.

І як тільки з'явилися перші 500 гривень на платформі, наша впевненість у тому, що ми рухаємося у правильному напрямку, зростала. Радість зашкалювала. Декілька разів ми з учнями розіграли вуличний театр «Мрій дієВО», це коли пересічні люди стають нашими учасниками і при цьому не підозрюючи, що вони є акторами, легко йшли на наше спілкування і таким чином отримували інформацію про проєкт.

Також ми комунікували із локальними фермерами, це було вкрай складно. Але коли вони чули, що це учнівська ініціатива і вона для дітей, то із радістю вислуховували учнів. Отримували внески і він самих вчителів. Підтримала нас і місцева влада, яка допомогла залучити 10 доброчинців, і 25 підприємців допомогли нам реалізувати проєкт.
Потужним заходом у закладі стала акція «Мрій та дій», яку організували учні школи. Вони провели понад 15 майстер-класів з виготовлення та реалізації виробів ручної роботи. Всі 18 класів з 1 по 11 стали доброчинцями нашого проєкту.

Під час проєкту ми побачили, розкрили величезний потенціал наших учнів, колег, батьків, просто людей нашого селища і взагалі людей, які готові відгукнутися і допомогти.

Для нас – це величезний досвід, практика, відкритість, щирість, уміння комунікувати, бачити свої сильні і слабкі позиції.

Хочемо подякувати усім нашим доброчинцям, хто відгукнувся, і тим, хто ще думає допомагати, підтримувати, а GoFundEd, за цікаві і корисні проєкти, програми, і за те, що повірили нам, за те, що фантастика стала для нас справжньою реальністю.

Ірина Димій

заступник директора, учитель історії та координаторка Філіалу Дівчата STEM опорного закладу «Рудківська СЗШ І-ІІІ ступенів імені В.Жеребного», що на Львівщині, авторка проєкту «Ярина'. School Green»
Шкільний філіал Дівчата STEM мріє створити еконавчальний простір для вирощування органічної зелені для шкільної їдальні, практичних занять та науково-дослідної діяльності учнів.
Я уже 17 років працюю шкільним вчителем. Коли ти щодня спілкуєшся з дітьми, то розумієш, що мусиш робити щось, що б змінювало світ, робило його кращим. Навіть якщо твоя школа – звичайний провінційний освітній заклад у маленькому містечку, ти все одно повинен перетворити його на найкращу школу. Щоб твоїх майже шість сотень дітей отримали якісну освіту, працювали із сучасним навчальним обладнанням і вірили, що після завершення навчання у школі, вони обов'язково стануть успішними та реалізованими.

Ідея проєкту виникла також у школі. Наш учительський колектив давно мріяв закласти шкільний органічний сад, щоб діти могли самі вирощувати корисні фрукти та отримувати водночас навички садівництва. А тоді якось подумали, а чому тільки фрукти? Можливо, спробувати зелень на підвіконнях. А потім почали розкручувати цю ідею, дізнались про метод гідропоніки. Одним словом, спочатку в нас була ідея: вирощувати корисну їжу самостійно, а також одночасно проводити навчання основ агробіології.

А коли у тебе є мрія, то ти її реалізуєш!

У мережі фейсбук побачила допис від Healthy School про відбір проєктів, які б сприяли покращенню здоров'я школярів. У цей же момент я подала шкільну мрію як проєкт «Ярина. SchoolGreen».

Даний проєкт – це перший мій досвід реалізації краудфандингових ініціатив, тому мені як координатору дуже корисним було навчання від GoF та Healthy Schools. Я скористалась порадами досвідчених експертів: 1% у перший день збору коштів та персональні листи до доброчинців, які намагалась писати щодня. На мою думку, важливо, щоб люди, до яких звертаєшся за підтримкою, довіряли координатору, знали, що він зможе реалізувати задумане. А ще важливо самому вірити в успіх і продовжувати просувати проєкт, навіть якщо цього дня ніхто не зміг його підтримати.
До нашої кампанії були залучені випускники школи, мої друзі та колеги, які дотичні до освіти, громадська організація Дівчата STEM (філіал якої діє у нашій школі). Представники місцевої влади долучилися до збору коштів.

Нам вдалося досить швидко зібрати заплановану суму, тому ми скористалися тільки традиційними способами залучення підтримки: дописами у соцмережах, листами-зверненнями, комунікацією з батьками та педагогами. Участь у проєкті допомогла втілити у життя дитячу мрію! А ще додала впевненості, ми отримали перший досвід краудфандингу.

Звичайно, за можливості будемо ще подаватись на краудфандинг. Учитель фізики нашої школи за канікули написав проєкт, який спрямований на осучаснення викладання цього досить складного предмета та придбання для занять із електроніки та магнетизму наборів «Амперія». Тож спробуємо реалізувати цю ідею найближчим часом.

Бажаю іншим учасникам обов'язково вірити у свої сили, вірити в учнівські ініціативи, не боятись звертатись за підтримкою до інших людей. Адже тих, хто готовий підтримати хороші починання набагато більше, ніж тих, кому вони байдужі!
Марія Кругова
вчитель біології та географії, а ще педагог-організатор, авторка проєкту "Sunny dream"
Ми хочемо створити середовище, сприятливе для розвитку та реабілітації дітей з особливими освітніми проблемами, зокрема тих, які потребують масажів і роботи з окремими групами м'язів.
В нашому навчальному закладі багато дітей з особливими освітніми потребами. Ми мали дві обладнані кімнати. Там з дітками працюють психолог, логопед, реабілітолог. Не вистачало лише реабілітаційної кімнати. Тому наразі ідея проєкту "Sunny dream" була актуальною. Коли проєкт запустився на платформі, ми дуже зраділи. Першим кроком стала підтримка родини та близьких - репости, дзвінки. Так ми зібрали перші 3%. Більшість людей лякало, що треба вводити повні данні своєї картки, тому і надходжень майже не було.
Далі я почала звертатись до блогерів, депутатів, друзів. Добре допомогли і підтримали друзі. Це були вже реальні донейти, відео де друзі стояли у планці, репости челенджу #скинь_десятку (хоча кидали більше, ніж 10). Хто не стояв у планці - той переказував кошти.

Важливо було нагадувати потенційним доброчинцям про себе, знову писати, бо спочатку було багато обіцянок від депутатів і, навіть блогерів, але вони так і не долучились. Хтось просто ігнорував, а хтось казав те, що на кінець року в бюджеті немає коштів, або що на такі проєкти закладаються кошти з самого початку року.

Але! Один із депутатів Запорізької обласної ради Аскад Ашурбеков дуже швидко відгукнувся, і через декілька хвилин після мого месенджеру зателефонував, розпитав, пообіцяв допомогти і профінансував наш проєкт на 5 тисяч гривень, і відсоток збільшився до 45. Головне вірити і нагадувати про себе! Щодня я відписувала про наш прогрес у фейсбук-групі проєкту, а потім робила репости майже у 20 районних груп! Велику підтримку надала директор! І в планці стояла, і на всі мої авантюри йшла, і на презентацію проєкту перед місцевою владою разом зі мною поїхала. Виклик був у тому, що для наших мешканців "краудфандинг" - це невідоме поняття. Всім здавалось, що це ошуканство, і що я злодійка. Після презентації, коли розповіла про краудфандинг, пояснила, що це безпечно, хмари трохи розійшлись і люди почали нас підтримувати. Інколи бували такі випадки, що зустрічала когось в магазині, а вони мені передавали кошти на проєкт.

Діти школи і випускники також відкрили власний збір, а потім все знову ж мені передавали. Всі хто підтримував проєкт вкладали власні кошти, не з бюджету. Це і декілька депутатів, і вчителі, і батьки, і пенсіонери, і навіть учні. Кожен донейтив на скільки міг від 10 грн. до 1000 грн.

Місцеві журналісти також писали статті, залишали посилання на свої сторінках у соціальних мережах. Найцінніше що я отримала - це задоволення від своєї роботи! Нехай не на 100%, але ми профінансовані! Закупівля розпочалась, кімната вже майже готова!
Я отримала задоволення від спілкування з людьми, нові знайомства, новий досвід. Раділа кожному відсотку, кожній гривні, як маленька дитина! Бачу, що людям це не байдуже! Всі підтримували. Команда організаторів - підказували, пояснювали! Адміністрація підбадьорювала і підтримувала всі ідеї! Люди запитували і щиро бажали успіху!

Це велика гордість за свою маленьку, але таку сильну школу!

За можливості звісно ми знову подамось на краудфандинг! Тим паче ідеї ще є! Іншим бажаю не боятися, не здаватися і не соромитись просити! Всім успіхів і натхнення!
Тетяна Шуть

вчителька початкових класів Потічанської філії І-II ступенів з дошкільним підрозділом Опорного закладу «Решетилівський ліцей імені І.Л. Олійника, авторка проєкту "Відірватись від землі"
Ми вирішили зробити заняття спортом ефективними, легкими та веселими. Для цього нам ідеально підійдуть тренування на батутах, які сприятимуть формуванню правильної постави, розвитку усіх груп м'язів, зменшать навантаження на суглоби.
Джампінг - це весело, легко, ефективно. До того ж усі діти люблять стрибати на батутах. А, об'єднавши ці поняття, отримаємо чудовий спосіб залучення максимальної кількості дітей закладу до занять спортом, оптимізації рухової діяльності впродовж дня.

- Добре спрацювало участь у челенджі #стою_за_освіту, дописи про просування проєкту у Facebook з прикріпленими у коментарях скриншотами про власний внесок, особисті звернення до потенційних доброчинців.

- До кампанії залучили колег, батьків, старосту, народного депутата по нашому округу, міського голову з депутатами.

- Серед доброчинців найбільше було звичайних людей (найбільший розмір пожертви становив 2 тисячі гривень), більшість місцевих підприємців проігнорували наше звернення про підтримку.

- Не спрацювали листи-звернення.

Тепер наш заклад матиме інвентар для проведення занять з фітнесу, а ще отримали неоціненний досвід з краудфандингу. Уже маємо кілька цікавих ідей і з нетерпінням чекаємо можливості їх реалізувати.

Учасникам бажаю невичерпної енергії, ангельського терпіння і непоборного бажання йти до своєї мети і ні в якому разі не здаватися.

Для мене особисто - це крутезний досвід: написання першого в житті проєкту такого рівня, перший прямий ефір, переборола почуття сорому при зверненні до людей з проханням про допомогу.

"Авторам вдалося поглянути на тему здоров'я ширше. Тут і альтернатива не корисним перекусам на перерві, й нові підходи викладання уроків з фізичної культури, а особливе місце зайняли проєкти спрямовані на ментальне здоров'я. А ще, школярі та учні не лише змінюють свої заклади, але і навчаються через дію. Як результат, ми вже маємо 13 успішно профінансованих проєктів та 1131 внески від доброчинців на суму 370 082 гривні"

Олександра Пєтушкова
керівниця краудфандингової платформи GoFundEd
Більше історій!
Хочу отримувати щомісячний привіт від команди "Про.Світ"!
Ми маємо чудову традицію - щомісячні розсилки, в яких ми розповідаємо про можливості, корисні матеріали та підбірки інструментів для освітян! Натискайте на кнопку, заповнюйте форму і зовсім скоро ви отримаєте свою першу про.світянську розсилку.
Пам'ятайте, що кожен є частиною змін!