Назад до новин
15.12.2021
~ 1 хв.

Презентація проєкту «Підвищення якості післядипломної освіти керівників ЗЗСО»

10 грудня 2021 року відбулась презентація проєкту «Підвищення якості післядипломної освіти керівників ЗЗСО». У цьому матеріалі зібрали найважливіші тези та моменти з події.

Проєкт реалізується за підтримки Програми ULEAD з Європою/ULEAD with Europe.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.
Запровадження змін у системі післядипломної педагогічної освіти, які базуються на компетентнісному підході до підвищення кваліфікації керівників ЗЗСО
На презентації обговорили мету проєкту, цілі, а також детально розповіли про навчальну програму «Компетенції.ПРО», яка реалізовуватиметься у рамках проєкту.
В презентації проєкту взяли участь наші партнери
Програма підтримки реформи децентралізації в Україні U-LEAD з Європою - це програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку. Ми працюємо в багатьох напрямках, в тому числі в соціальному секторі. Ми допомагаємо сектору соціальної роботи, медицини і освіти. Конкретною метою Програми є підсилення спроможності ключових суб'єктів на національному, регіональному і місцевому рівні для подальшого впровадження реформ. Саме той рівень, на якому я працюю, і на якому будемо працювати ми з вами - це рівень як регіонів, так і національний, так і місцевий, тобто наш проєкт, який ми зараз починаємо разом з «Про.Світ» охоплює всі три рівні зацікавленості, інтересу і активності нашої Програми.

Більшість своїх заходів з розвитку спроможностей ми реалізуємо для представників органів управління освітою і робимо це через так звані пакети тематичної підтримки - це поєднання різних навчальних інструментів, які реалізуються в трьох напрямках: кроки для новостворених громад, кроки для керівників і кроки для спеціалістів.

З 2016 року ми працюємо в цьому напрямку і за цей час ми провели семінари і консультації більше ніж для 850 громад, які були створені на початку децентралізації і пізніше. Лише з питань розвитку та створення центрів професійного розвитку педагогічних працівників на місцевому рівні ми провели 700 консультацій. Тобто ми завжди намагаємось орієнтуватися на теми, які є найбільш актуальні і затребувані в громадах.

Оскільки ми працюємо здебільшого з органами управління освітою, не завжди є можливість приділяти достатньо уваги саме директорам шкіл, які є наступною ланкою у впровадженні Програми. Це абсолютно необхідно, тому що без навичок, закріплених у людей, які саме реалізують інновації, неможливо реформу реалізувати і закріпити. Саме тому ми дуже зраділи, коли змогли налагодити співпрацю з «Про.Світ» для того, щоб реалізувати цей проєкт.

Ірина Нагорна, Радниця з рефомування освіти Програми «ULEAD з Європою»
Ми в «Про.Світ» вважаємо, що саме керівники закладів загальної середньої освіти є важливою складовою в процесі впровадження рефоми і саме тому вже 4 роки цим займаємося. Наступні два роки в рамках даного проєкту ми будемо працювати, аби інституціалізувати наші знання через Інститути післядипломної педагогічної освіти.
Справді, є багато компетентностей, багато змін, і важливо, аби ключові інституції, які надають післядипломну освіту, розумілися в цьому, могли якісно передати знання, сформувати навички і консультувати при впровадженні змін у школі.


Олександра Пєтушкова
Керівниця Центру інноваційної освіти «Про.Світ»
У рамках проєкту «Підвищення якості післядипломної освіти керівників ЗЗСО» буде реалізовано навчальну програму «Компетенції.ПРО» - варіативну модульну програму, яка базується на компетентностях, необхідних для зміни ролі керівника ЗЗСО відповідно до ЗУ «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту». 50 викладачів з 25 ІППО України пройдуть 2 семестри навчання, що складатимуться з 8 модулів, і зустрінуться на фінальній події - Форумі для керівників ЗЗСО, працівників ІППО, ЦПР та профільних ЗВО для поширення успішних практик використання компетентнісного підходу під час викладання курсів «Автономія школи».

За словами Наталії Софій, першої заступниці директора Українського інституту розвитку освіти, важливо підтримувати зміни не лише у змісті освіти, але і у професійному розвитку педагогічних працівників.

Пані Наталія звернула увагу на важливість створення спільнот на кшталт Клубів директорів, що були створені у рамках навчальної програми «Студії освітніх управлінців», та «Всеукраїнського клубу директорів» - онлайн-спільноти для очільникиів навчальних закладів, котрий вже 2 рік розвиває наша команда. На думку пані Наталії, такі форми навчання, як курси підвищення кваліфікації, тренінги, семінари є, звісно, важливими, але не менш важливим є навчання за принципом професійних спільнот, коли люди об'єднуються навколо спільних інтересів, спільних викликів і не лише обмінюються досвідом, але і планують ті чи інші вирішення і спільні рішення, реагування на ці виклики, відпрацьовують їх на практиці, аналізують, рефлексують і, відповідно, таким чином відбувається те саме професійе зростання.
Більше того, таким чином відбувається розвиток професійних спільнот, які є ще досить новим явищем в Україні.

Іван Вербицький, директор Аналітичного центру Cedos, що займається дослідженнями освіти, системи освіти, аналізом освітньої політики вже більше 10 років, каже, що автономія шкіл - це неймовірно важливий і потрібний формат.
За його словами, цінність проєкту полягає у тому, що він буде базуватися на результатах досліджень, результатах того, як насправді все відбувається у школах, в чому є складнощі, а в чому успіхи, що працює добре, а що потребує підтримки. Важливо, щоб право на якісну освіту було доступне для всіх людей в країні, незалежно від того де вони живуть і чи є у них поруч гарна школа. І, власне, такі проєкти як цей, які зосереджені на тому, щоб пересвідчитись, що всі діти мають доступ до цієї якісної освіти через якісних освітніх управлінців, дуже важливі.
Моя місія - особистісна і професійна - це партнерство. Той зміст і ті цінності, що сповідує «Про.Світ», дають мені великі надії, що наша співпраця буде не просто довгою і тривалою, а буде завжди.
Директор Інституту післядипломної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка Войцехівський Михайло Федорович говорить:

«В країні, як і в будь-якій системі, важливі всі: важливі вчителі, важливі управлінці, важливі ті люди, що обслуговують систему освіти, важливі діти.
Коли мова йде про стандарти, післядипломну освіту, освіту дорослих чи, взагалі, про освіту, то я дуже хотів би, щоб усі проєкти, що спрямовані на освіту, не випускали з поля зору того факту, що освіта - це в першу чергу розвиток особистості, а потім всі інші речі, такі як, наприклад, технології. Є закон, який говорить про те, що в парі особистість-технологія, провідною є особистість. Ми можемо навчити технологіям будь-кого, але в питаннях, що стосуються професійних навичок та розвитку педагога, треба говорити в першу чергу про особистість.

Такого поняття, як курси підвищення кваліфікації, в Інституті післядипломної освіти давно немає. У нас є основні одиниці - навчальні модулі, котрі можуть обирати хоч вчителі, хоч директори. А запитів на модулі, що стосуються розвитку особистості чи дитини, чи педагога, чи директора школи, стоять на першому, другому і третьому місці.

Саме тому, як на мене, проєкт необхідний. Це поле діяльності надзвичайно важливе, тому я готовий поділитися, якщо потрібно, досвідом і як директор, і як тренер
».
Реєстрацію на навчальну програму «Компетенції.ПРО» вже завершено, наступний етап - старт програми, що відбудеться 27 січня 2022 року. Лишайтеся з нами та слідкуйте за новинами на сторінці «Про.Світ» у Facebook.